Aydınlatma, evin dış cephesinin hayati bir yönüdür. Dış mekan yaşam alanlarını aydınlatarak daha işlevsel ve keyifli hale getirir, öne çıkan peyzaj unsurlarını öne çıkarır, evin değerini artırır, gece boyunca güvenliği artırır ve evi davetsiz misafirlere karşı korur. Ev sahipleri, projektörler, yol lambaları, yukarı ışıklar, güverte lambaları, direk lambaları, yer altı lambaları ve duvar lambaları gibi birden fazla aydınlatma armatürü seçeneği arasından seçim yapabilir.
Bununla birlikte, bir dış aydınlatma elektrik tesisatını planlamak basit değildir ve bunu güvenli, verimli ve yönetmelikler dahilinde gerçekleştirmek için uzman bir elektrikçiye ihtiyaç duyar. Evin dış cepheleri sürekli olarak güçlü rüzgarlar, yağmur, nem ve ısı gibi unsurlara maruz kalır. Bu nedenle, her zaman herhangi bir güvenlik sorunu oluşturmadan bu unsurlara dayanabilecek aydınlatmayı seçin. Başarılı bir kurulum sağlamak için akılda tutulması gereken birkaç temel husus şunlardır:
Bir dış aydınlatma sisteminin bileşenleri
Trafo
Aydınlatma sistemine güç sağlamak için bir transformatör gereklidir. Kurulum sırasında transformatörü yerden en az 12 inç uzakta tutun. Bir elektrikçi, transformatörün kurulacağı doğru yere karar verebilir. Transformatörü seçerken, toplam tüketim wattını belirlemek için ampullerin ve entegre armatürlerin watt değerini ekleyin. Ardından, transformatörün gücünü yüzde 80 ile çarpın. Çoğu üretici, maksimum kapasite olarak en az yüzde 20'lik bir tampon tutmayı önerir. Daima daha yüksek vat gücüne sahip bir transformatör satın alın.
Fikstür
Transformatör aydınlatma armatürlerine güç sağlayacaktır. Farklı dış mekan alanlarını aydınlatmak için özel aydınlatma armatürleri seçin. Görünürlüğü, keyfi, emniyeti ve güvenliği iyileştirmek için çeşitli aydınlatma armatürlerini kullanın. Bu armatürlerden en iyi şekilde yararlanmak için doğru şekilde konumlandırmak çok önemlidir. Yerleşim taslağında her bir armatürün konumunu kabaca işaretleyin. Armatürler arasında ve her bir armatür ile transformatör arasında uygun mesafeyi koruyun.
Tel
Elektrikçiler, armatürlere trafodan güç sağlamak için T yöntemi, papatya zinciri, göbek yöntemi ve kombinasyon yöntemi gibi kablolama yöntemlerini kullanır. Dış aydınlatma kurulumu ayrıca su sıçramalarına, toza ve diğer unsurlara dayanacak harici prizler gerektirebilir. Ekstra prizler, diğer elektrikli ekipmanlara güç sağlamak için uzatma kablolarının kullanılmasını da engeller.
Kablo bağlantılarının ayarlanması
Dış mekan elektrik planlamasının bir başka yönü, transformatörden gelen telin armatür tellerine bağlanmasını içerir. Ayrıca elektrikçi, güvenli bir bağlantı kurmak için konektörler kullanabilir.
Her aydınlatma armatürü farklı şekilde kurulur. Her armatür için kurulum yöntemi kutuda belirtilmiştir. Elektrik kurulumunu tamamladıktan sonra herhangi bir sorun ve sürprizle karşılaşmamak için tüm talimatları dikkatlice izleyin.
Aydınlatma kurulumunun nerede gerekli olduğunu belirlemek için bir taslak hazırlamak için mülkün etrafında dolaşın ve dış mekan aktivitelerine ve güvenlik gerekliliklerine göre armatür yerleşimini işaretleyin. Düşük voltajlı ışık kurulumlarının çoğu izin gerektirmez. Ancak, 120v veya 240v hat voltajı kullanan bir dış mekan prizi veya armatürü için izin gerekebilir. Ayrıca, gaz hatlarına, telefon hatlarına ve su borularına zarar vermemek için yer altı kablolarını döşemeden önce yerel kamu hizmetlerine danışın.
Güvenli dış aydınlatma elde edin
Dış mekan aydınlatma projesinin düzgün çalışması ve dayanıklılığı, birçok temel faktörün dikkate alınmasını gerektirir. Dış mekan elektrik projesini başarılı bir şekilde planlamak ve yürütmek için deneyimli ve eğitimli bir elektrikçi ile çalışın.
Can Elektrik, İstanbul Fatih'teki konut ve ticari müşterilere hizmet veren güvenilir bir tam hizmet elektrik şirketidir. Elektrik onarımları, tekne kaldırma kabloları, tadilatlar, düşük voltajlı aydınlatma, jeneratör bağlantıları, RV gücü, elektrik incelemeleri, fan kurulumu, ev aydınlatması, yeni devreler, paneller ve daha fazlasını sunuyoruz.