Çoğu kişi kısa devreyi duymuştur ve bunun tehlikeli olduğunu bilir. Ancak bunun ne anlama geldiğini tam olarak anlayamayabilirler. Her apartman sakini veya ev sahibi, kısa devre ile ilgili temel bilgileri, can ve mal güvenliği için gerekli önleyici tedbirleri öğrenmelidir.
Kısa devre, genellikle elektrik sistemlerinde ciddi hasara neden olan önemli bir elektrik kazasıdır. Elektriği aktarması amaçlanmayan düşük dirençli bir yol, yüksek hacimli bir elektrik akımı aldığında ortaya çıkar. Sıcak bir tel, yasak iletken bir nesneyle karşılaştığında kısa devre yapar.
Kısa devre, cihaz hasarı dışında elektrik çarpmasına veya yangına neden olabilir. Önleyici tedbirleri almazsanız bu gibi durumlarda herhangi bir insan veya mülk risk altında olabilir.
Bu tür olayların olasılığını en aza indirmenin beş yolu vardır:
Çıkışlarla ilgili kısa devrelerin başlıca üç nedeni şunlardır:
Kötü kablolama
Gevşek kutu bağlantısı
Eski çıkış
Duvarın arkasında yer aldıkları için bu sorunları değerlendirmek ve teşhis etmek genellikle zordur. Ancak belirli adımlar genel çıkış durumunun incelenmesine yardımcı olabilir. Hasarlı prizlerde aranacak hayati belirtiler şunlardır:
Prizde yanık kokusu veya yanık izleri
Prizden gelen uğultu sesi
Çıkıştan kıvılcım emisyonu
15 yaşında veya daha eski bir priz
Bu işaretlerden herhangi birini fark ettiğinizde sorunlu prizi kullanmayın ve bir elektrik servis uzmanına başvurun. Genel bir öneri, dahili kısa devreyi önlemek için topraklanmış prizlerin kullanılmasını içerir.
Cihazlar sıklıkla kısa devreye neden olabilir. Kullanmadan önce aşağıdaki işaretleri kontrol edin:
Kablo, muhafaza veya tel hasarı
Cihaz çatlakları
Açıkta kalan cihaz devresi
Bu işaretlerden herhangi biri belirginse, profesyonel bir onarım servisiyle iletişime geçmenizi veya cihazı elden çıkarmanızı öneririz.
Kısa devrelerin en tehlikeli nedenleri arasında yıldırım çarpmaları yer almaktadır. Grev sırasında büyük bir elektrik dalgalanması büyük hasara yol açabilir. Fırtına sırasında elektrikli cihazların kullanımının azaltılması veya tamamen kapatılması, kısa devreleri önleyebilir ve güç dalgalanmalarından kaynaklanan hasarı azaltabilir.
Devre kesicilerin temel amacı elektrik sistemini kısa devrelerden korumaktır. Elektrik akımları her kararsız hale geldiğinde kesiciler kapanır. Her kesici belirli bir devreye bağlanır.
Devre kesicilerle aynı amaca hizmet eden sigortalar, önerilen voltajın üzerine çıktığında akım akışını durdurur. Kapandıklarında sıfırlayabileceğiniz devre kesicilerin aksine, sigortayı değiştirmeniz gerekecektir.
Birkaç ipucu bu kutuların düzgün çalışmasını sağlamaya yardımcı olabilir:
Devre kesiciyi veya sigortayı hasar, çatlak veya gevşek bağlantılara karşı kontrol edin.
Her kesicinin neyi kontrol ettiği hakkında bilgi edinin.
Devre kesiciyi, sigortayı ve panellerini temiz tutun. Temizliğini mutlaka kuru bir bezle yapın.
Maksimum güvenlik ve dayanıklılık sağlamak için yılda en az bir kez düzenli elektrik kontrolleri yapın. Elektrik sisteminizi kontrol edecek bir profesyonele başvurmak, kısa devrelerin oluşmasını önleyebilir. Ayrıca olası sorunlara uygun fiyatlı çözümler önerebilirler. Kablolama, prizler, aydınlatma veya onarım gibi konularda işi profesyonellere bırakmak her zaman daha güvenlidir.
İstanbul Avrupa yakası yada Kağıthane bölgesinde çok iyi denetlenmiş, lisanslı bir elektrikçiye ihtiyacınız varsa 0539 925 16 07 numaralı telefondan Can Elektrik'i arayın. Sizden haber almayı çok isteriz!